De nye LCA-krav gør klimaberegninger til et designparameter
Primo juli træder de strammede klimakrav i kraft.
I den anledning sætter Licitationen fokus på, hvad de nye LCA-krav betyder for branchen. Og ikke mindst hvordan rådgiverne bedst muligt imødekommer de nye krav.
”Det er netop i indledende faser, at de beslutninger der træffes, har afgørende indflydelse på byggeriets samlede klimapåvirkning. (Graabæk) oplever, at overblikket sløres, fordi mange arkitektrådgivere arbejder med såkaldt ’parallel-modellering’, det vil sige, at der er vandtætte skotter mellem de tidlige designprocesser og de lovpligtige LCA-beregninger. Det er spild af ressourcer og afføder en masse dyre justeringer, da designet først sent i processen skal ændres for at overholde grænseværdierne,” lyder det blandt andet fra Thomas Graabæk, der er en af interviewpersonerne i artiklen.
I artiklen argumenterer Graabæk derfor for, at de skærpede klimakrav gør LCA til et designparameter fremfor en teknisk disciplin, der ofte i gangsættes alt for sent, med alle de konsekvenser de indebærer.
Vibeke Grupe, chefkonsulent og bæredygtighedsspecialist hos Danske Ark, opfordrer også til, at arkitekterne indtænker klimaaftryk allerede i de helt tidlige faser.
Rob Marsh, bæredygtighedschef hos C.F. Møller, foreslår, at arkitekterne går i dialog med bygherrer og entreprenører om byggematerialer, mens Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen, glæder sig over, at der løbende kommer mere data på byggematerialer.
Du kan læse hele artiklen på Licitationen (Kræver abonnement)