DesignLCA dokumenterer klimaaftrykket på nyt Lendager-projekt

Som en videreførelse af GRAPHISOFT Center Danmarks og Lendagers samarbejde omkring udviklingen af DesignLCA er der nu lavet en komplet LCA-beregning på et af Lendagers igangværende boligprojekter.

Allerede i 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med en grænseværdi for byggerier over 1.000 m2, der trinvist strammes frem mod 2029. I dag er det både vanskeligt og tidskrævende for rådgiverne at få overblik over CO2-belastningen på deres projekter. For at hjælpe rådgiverne med at imødekomme de fremtidige LCA-krav så nemt og effektivt som muligt udvikler GRAPHISOFT Center Danmark i samarbejde med Lendager et nyt værktøj kaldet DesignLCA.

DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der giver overblik over bygningens brug, produktion, transport af byggematerialer samt selve byggeprocessen — hvilket svarer til LCA-faserne A1-A5, B6, C3 og C4. I første omgang er DesignLCA testet på Lendagers vinderkonkurrence-projekt i Berlin, , der transformerer et parkeringshus til et innovativt, klimavenligt kontorhus. Nu er anden test gennemført med en komplet LCA-beregning på et af Lendagers igangværende boligprojekter.

Højdetaljeret BIM-model danner grundlag for LCA-beregning på et komplekst projekt

Den nye LCA-beregning er lavet i forbindelse med detailprojekteringen af et nyt boligprojekt, hvor Lendagers ambition er at komme ned på en klimabelastning på 5 kg CO2e pr. m2. LCA-beregningen er foretaget på baggrund af en BIM-model med et meget højt detaljeringsniveau, og beregningen af det nye boligprojekt er ekstra kompleks, da boligerne består af bærende, præfabrikerede træmoduler med en lang række unikke, upcyclede materialer, der udgør klimaskærmen.

Den første store test af det transformerede parkeringshus i Berlin dokumenterede, at DesignLCA kan anvendes til beregning af konkurrenceprojekter, da den giver rådgiverne overblik over klimapåvirkningen i de tidlige faser. Den nye LCA-test viser, at DesignLCA også er fordelagtig til LCA-beregninger i de sene projekteringsfaser. Her gælder det, at jo større detaljering projektets BIM-model har, jo mere præcis bliver LCA-beregningen. Et af de interessante resultater af LCA-beregningen er, at det ud fra et samlet klimaperspektiv kan være bedre af anvende 2-lags end 3-lags energivinduer vinduer, da CO2-belastningen fra materialerne overstiger CO2-besparelsen fra energiforbruget til opvarmning. Det er helt nyt, at arkitekterne selv kan lave denne type LCA-beregninger uden at skulle jonglere med besværlige beregningsprogrammer eller behovet for at konsultere en ingeniør i de tidlige faser.


DesignLCA hjælper arkitekterne med at beregne LCA

2023 og de nye bæredygtighedskrav nærmer sig med hastige skridt. Behovet for at beregne LCA bliver en realitet for hele byggebranchen, og nye grænseværdier kan blive afgørende for arkitekternes formgivning og design. Kan arkitekterne ikke selv vurdere om et givent løsningsforslag rammer over eller under grænseværdien, kan det betyde at der skal foretages relativt omfattende ’omskitsering’, når ingeniøren leverer de første beregninger. Dette kan i sagens natur blive en stærkt fordyrende proces.

DesignLCA gør det muligt for rådgiverne at beregne LCA, uden at de behøver at være eksperter i hverken LCA eller EPD’er – både i de tidlige faser og i forbindelse med projekteringen. Det betyder, at arkitekter ikke behøver at give køb på hverken fagkompetencer eller projektets koncept. DesignLCA fremmer således kreative og bæredygtige arkitektoniske løsninger, da klimapåvirkningen løbende kan aflæses gennem skitsering og projektering.

OPDATERING: DesignLCA version 1.0 er en del af den danske lokalisering til Archicad 26. Du kan downloade den gratis her

Forrige
Forrige

GRAPHISOFT Center Danmark ønsker alle god sommer!

Næste
Næste

Summer Camp, Launch Party og BIM for landskabsarkitekter