Fra Revit til DesignLCA ...

Import Revit projects to DesignLCA via IFC files to make your own LCA calculations

DesignLCA er helt unik på en række punkter. Den kan både beregne CO2e af bygningens materialer og af energien fra bygningens brug – det er der så vidt vi ved ikke andre LCA-beregnere der kan. De kræver at man benytter Be18 eller lignende programmer til at anslå bygningens energiforbrug. DesignLCA er også unik, fordi den er indbygget i BIM-programmet og automatisk beregner LCA fra alt hvad der er modelleret, uden man manuelt skal taste mængderne over i et andet program. En særlig fordel ved DesignLCA er, at der i den danske Template til Archicad allerede er oprettet ca. 90 generiske materialer med EPD-data og en række sammensatte bygningsdele som Composites, så man ikke skal rode rundt med produktspecifikke EDP’er for at kunne lave en LCA-beregning for sit projekt. Som rosinen i pølseenden, så er der i Templaten også opsat 3 Layouts, som samler al LCA-dokumentationen til ibrugtagningstilladelsen hos kommunen – man skal bare gemme som PDF! Det er der ingen andre LCA-beregnere som kan slå …

Men hvad så hvis man ikke benytter Archicad? Så er det stadig muligt at overføre sit projekt til Archicad og DesignLCA via IFC, fra f.eks. Rhino, Sketchup, Revit, Vectorworks eller andre programmer.

Det kræver at modellen er udført så vægge er væg-objekter, dæk er dæk-objekter, vinduer er vindues-objekter og så videre. Modellen skal så gemmes som IFC-fil, hvilket man kan gøre fra både Revit og Sketchup, men også fra Rhino ved brug af f.eks. GeometryGym. Vi anbefaler generelt “IFC 2.x.3 Coordination View 2.0”, som er en særlig standard for IFC-filer, men man kan formentlig få ligeså gode resultater med “IFC4 Reference View” eller andre indstillinger.

For at skulle lave mindt muligt arbejde i Archicad efter modellen er importeret, skal den helst have et særligt detaljeringsniveau i det program den kommer fra: sammensatte bygningsdele som vægge, dæk og tage skal helst være modelleret som ét objekt med ét materiale hele vejen igennem. Det gør det nemt at erstatte dem med Archicads Composites, der med den danske Template allerede har materialer med EPD-data. – Alternativt kan man lave sine egne Composites og Building Materials.

Det er også vigtigt at modellen har rum-objekter i alle rum (Rooms i Revit eller Zones i Archicad). Disse benyttes nemlig i ECOdesigner STAR til at tildele bygningen funktioner, som f.eks. bolig eller kontor. Har modellen ikke rum kan de efterfølgende tilføjes i Archicad. Revits rum-objekter har ikke en højde i geometrien, så man skal selv sætte den rette højde og evt. skære skrå lofter manuelt i Archicad efter importen.

Når IFC-filen er importeret i Archicad er det hurtigt at tilføje materialer til sammensatte bygningsdele med Composites. Det er også hurtigt at oprette egne materialer eller tilføre CO2e-data fra produktspecifikke EPD’er. Så skal vindues- og dør-typen indstilles for CO2e-beregningen og energiberegningen udføres med ECOdesigner STAR. Og så er LCA-beregningen på plads.

Vi har lavet en en lille video, som – godt nok på engelsk – viser workflowet fra Revit til DesignLCA. Den kan du se herunder:

Vi har også skrevet en Case om en bygningskonstruktør-studerende, der flyttede sin Revit-projekt til DesignLCA og var frdig med sin LCA-beregning to dage før sine medstuderende, som hovedsageligt benyttede LCAbyg. Du kan læse casen hér →

Husk DesignLCA er helt gratis. Den findes i en dansk version som downloades sammen med den danske lokalisering (Template) til Arhicad og i en international version (uden EPD-data) som kan downloades hér →

Forrige
Forrige

Fremtidens software …

Næste
Næste

Ny IKT guide viser vej til bedre digitalt samarbejde og mere effektivt byggeri